miercuri, 22 februarie 2012

Povestea lu' Grigore

1. Grigore si Maria

Grigore si Maria se cunosteau de mici. Isi petrecusera copilaria impreuna. Erau de nedespartit. Grigore si Maria se iubeau. Dar nu era iubire din asta la care va ganditi voi. Era iubire pura, perfecta. Grigore si Maria isi spuneau totul. Stateau ziua in poienita si se uitau la cer tinandu-se de mana in lumea lor perfecta. Si intr-o zi Grigore se ridica intr-un cot si se uita in zare. " Maria.... Ce o fi dincolo de dealurile alea?" Maria s-a intunecat la fata " e marele oras Grigore, un loc sumbru, intunecat. Nu te duce acolo." dar Grigore deja nu o mai auzea. Mintea lui zburase departe spre marele oras.
A doua zi Grigore o pupa pe Maria isi puse rucsacul in spate si pleca spre oras. Si Maria uitandu-se la el cum se duce simti o durere in piept. Si intelese ca nu o sa-l mai vada niciodata.

2.Grigore si orasul

Pentru Grigore orasul era o explozie de senzatii noi. Grigore era fericit. Era un teritoriu nou de explorat atat de multe lucruri de facut. Asa ca Grigore se arunca cu pieptul inainte. Se angaja isi inchirie o garsoniera. Noua viata a lui Grigore incepuse. Anii trecura. Grigore cunoscu niste fete, isi facu un prieten, pe Vasile. Foarte repede viata lui se schimba. Orasul il prinsese. Cluburi, viata de noapte, bautura. Curand Grigore incepu sa ia decizii proaste si sa faca greseli. Vasile incerca sa-i explice ca viata la oras e grea si ca trebuie sa aiba grija dar Grigore era pe val. Si nu trecu mult pana cand incepu sa cheltuie mai mult decat isi putea permite.

3. Grigore si Ileana

Cand a cunoscut-o pe Ileana grigore deja incepuse sa cada. Numai ca nu-si dadea seama. S-au indragostit pe loc. Erau perfecti impreuna. Prea perfecti. Nu a durat mult pana ce prieteni binevoitori au inceput sa-i sopteasca Ilenei la ureche. Si povestea lor perfecta de iubire s-a prabusit. Grigore nu intelegea ce se intampla. Logica lui simpla si pura de taran nu se potrivea cu realitatea dura a orasului. Si Ileana a plecat. Si Grigore s-a trezit singur, parasit de toti. Tovarasii de bautura au disparut repede cand banii s-au terminat. Doar Vasile a ramas. Si a incercat sa-i explice lui Grigore ca asa e orasul. Te mananca de viu daca nu te adaptezi. Si Grigore a inceput sa inteleaga.

4. Moartea lui Grigore

Si Grigore a inteles. Sperantele si visele lui se facusera praf. Iubise si pierduse. Ajunsese sa fie batjocorit de oameni pe care ii considerase prieteni. Si Grigore isi aduse aminte de Maria si de viata lui de inainte. Si vru sa plece acasa. Dar orasul nu terminase cu Grigore. Grigore facuse greseli. Si luase decizii proaste. In drum spre casa prin padurea dintre oras si satul lui Grigore isi dadu seama ca e urmarit. Se tineau dupa el ca doi lupi infometati. Si Grigore se infurie. Toate visele lui distruse, toata iubirea pierduta, totul ii trecu prin fata ochilor. Orasul luase ce era mai bun din el si il transformase in ceva rau. Grigore nu vroia sa se razbune. Vroia sa ajunga acasa la viata lui simpla. Asa ca se intoarse sa-si infrunte urmaritorii. Simplu si drept cu mainile goale. Cu onoare. Si se lupta cu ei. Numai ca urmaritorii nu stiau ce-i aia onoare.

Maria visa. Si in visul ei Grigore era langa ea. Ii mangaia parul. Se tineau de mana in poienita uitandu-se la cer. Si Grigore ii zambii. Apoi disparu ca un abur. Si maria planse. Pentru ultima oara.

Impuscatura rasuna si Grigore cazu in genunchi. Si apoi pe spate. Si era bine. Era in poienita. Si se uita la cer. Si Maria era langa el.

5. Grigore si Vasile

Si orasul l-a uitat repede pe Grigore. Ce importanta avea el printre miile de altii ca el. Eu nu il uit pe Grigore. Si nici voi nu trebuie sa-l uitati. Pentru ca toti cunoastem sau avem in interiorul nostru cate un Grigore. Si cateodata nu mai e nimeni sa le spuna povestea. Asa ca va spun eu povestea lui. Pentru el si pentru altii ca el. Care au trait, au luptat, au avut sperante si vise, au iubit, au reusit, au pierdut, au cazut, au murit.

Vasile

Un comentariu:

Sabina Laiber spunea...

Bun prieten Vasile pentru Grigore. :)