vineri, 9 iulie 2010

0 secunde..

Muzeul prafuit e inchis. Luminile sunt stinse si exponatele se vad in umbra, luminate doar de cele cateva raze de lumina care scapa prin fereastra murdara.
Bila de energie albastra care apare brusc in mijloc pare sa tulburea linistea statuii egiptene de pe un soclu.
Calatorul isi face aparitia in mijlocul muzeului. Adulmeca aerul statut si isi priveste cronometrul de pe mana dreapta.
4 minute.
240 de secunde pana la explozie. Incepe sa adune exponatele si sa le puna in containere. Asta ii e misiunea. 4 minute sa adune o farama de istorie a vechii omeniri. 4 minute inainte de dezastrul nuclear.
De afara se aud glasuri de copii. Se ridica. Fereastra il tenteaza. Nu a vazut niciodata cum aratea lumea. Inainte. Nu stie cum arata cerul sau copacii. Nu stie decat cenusiul buncarului. Vrea sa se apropie de fereastra dar se razgandeste. Misiunea. Exista energie pentru un singur salt. Si el trebuie sa se intoarca cu exponatele. O privire aruncata catre brat ii confirma ca mai are timp.
3 minute si 20 secunde.
Vocile de afara se aud mai puternic. Curiozitatea nu-i da pace. Se apropie de fereastra murdara dar nu vede.
2 minute si 49 secunde.
Se hotareste brusc. Deschide usa si iese din muzeu. Socul il ia pe nepregatite. Atata lumina.... Cu ochii in lacrimi se uita in jur. Cerul e albastru, soarele straluceste. In parcul din fata o mama cu un copil ii zambeste: " Deschideti astazi?" Surprins isi da seama ca se refera la muzeul din spatele lui. " Nu...nu deschidem astazi..."
Pe langa el trec oameni. Atata viata...
2 minute 10 secunde.
Vrea sa strige :" Fugiti!!" dar isi da seama ca e inutil. Nu au unde sa fuga.
1 minut si 40 de secunde.
Femeia ii zambeste. Copilul s-a oprit din joaca si il priveste cu ochii mari. E fascinat de uniforma neagra si de echipamentul de pe ea.
1 minut si 10 secunde.
Stie din cartile de istorie ca rachetele au parasit deja platformele orbitale. Se uita in sus catre cerul minunat de albastru.
54 de secunde.
Se hotareste brusc. Are energie pentru un singur salt. Dar daca renunta la exponate poate lua mama si copilul. Ii striga femeii " Am deschis.. " Copilul incepe sa alerge fericit catre el.
32 de secunde.
Vede cu coada ochiului racheta care coboara din stratosfera si se separa in zeci de dispozitve mai mici. Ca un foc de artificii pe cerul dureros de albastru. Mama se intoarce surprinsa dar copilul continua sa alerge.
19 de secunde.
Cifrele isi schimba culoarea in rosu. " Mairepede...Mai repede!" Copilul e la prima treapta. Femeia isi intoarce capul catre el. Privirea ei il ingheata. "Stie! A inteles." Isi aduce aminte ca majoritatea oamenilor din orasel lucrau in domeniul nuclear.
5 secunde.
Intinde mana catre copilul aflat acum atat de aproape. Lumina orbitoare il sperie. Cu ochii din nou in lacrimi Calatorul vede norul ciuperca ridicandu-se. Imaginea parcului incepe sa se deformeze. Priveste copilul care se afla la doi pasi de el cu bratele desfacute parca intr-o imbratisare muta. Si in suflet ii coboara o imensa trisete...
0 secunde..

Niciun comentariu: